3400 Монтана, ул. Юлиус Ирасек 7

„Пътешествие във времето - от Кутловската селска община до град Монтана“

Днес, РБ „Гео Милев“ отбеляза 132 години от обявяването на градския статут на Монтана, с лектория „Пътешествие във времето - от Кутловската селска община до град Монтана“. Гости на събитието бяха учениците от X „а“ клас на Природо-математическа профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" с преподавателя по БЕЛ г-жа Димитрана Георгиева и членове на Клуб „Будители народни“.
Снежана Стоянова, зав. отдел „Читални“, с мултимедийни презентации, предоставени от историка Йордан Герасимов, проследи историята на града ни от древността до наши дни. Акцент в изложението бяха заслугите на първия кмет на града Игнат Попов, за преобразяването на селището.
Историческото значение на труда на Стоян Марков - автор на първото и единствено антропографско проучване на Монтана, представи г-жа Красимира Живкова, зав. отдел „Краезнание“.
Учениците научиха, че Стоян Марков, който през 1943 г. издава книгата „Град Фердинанд”, в последните години от живота си е би учител по география в гимназията, в която те днес учат.
За проявения интерес към лекторията, РБ „Гео Милев“ подари на присъстващите ученици правото, до края на учебната година да получават безплатни библиографски справки по краеведски теми.
Присъстващите имаха възможност да разгледат изложба на местни периодични издания и книги, свързани с историята на Монтана.