3400 Монтана, ул. Юлиус Ирасек 7

За училището

Повече от 260 учители 95 години с дух и сърце са работили и работят за успеха на повече от 28000 гимназисти, учили под покрива на първата Гимназия на нашия град, чийто достоен приемник е ПМГ "Св. Климент Охридски".

Тук са учили Павлето (художник) и поета Анастас Стоянов, актьорите Пламена Гетова и Ивайло Герасков, Йорданка Благоева - спортист номер 1 на високия скок и др. Тук е учил акад. Цветков - създател на храните за космонавти и акад. Ячко Иванов - световен специалист в областта на нанотехнологиите и още 2 академици и 11 професори. Ученици на ПМГ работят в големите научни институти в Лозана, Мюнхен, Магдебург, Хюстън, Берлин и Силиконовата долина в областта на физиката, медицината, биологията и информатиката. Гордеем се и с първия златен медал за България от Международната олимпиада по Информационни технологии на Александър Коларски.
Двама наши ученици са носители на Национална диплома за отличен успех и постижения на национални и международни състезания - Александър Димитров (в област физика) и Зорница Здравкова (в област химия и биология).
Това е една пулсираща жива щафета на поколения, при която всяко от тях дава своя принос и дописва историята на града и училището.